Logo for Foreldrestyrke

Skjermtid og sosiale medier

Vi er mange som tilbringer mye av livet foran en skjerm; på skole, jobb, for å møte venner og for å slappe av etter en hektisk dag. Mange studier viser at mye skjermtid ikke er bra for oss. Men hvor skadelig er det egentlig? For barnet ditt, ungdommen din, deg som voksen og for relasjoner?
Liten jente sittende ved spisebordet mens hun bruker nettbrett

Barn og sosiale medier

Å ikke få lov til å være med i de digitale sosiale kanalene kan kjennes som et uforståelig og urimelig forbud for noen barn, et forbud mot det å være med venner. Sett deg inn i hvordan verden ser ut fra barnets perspektiv.

Ungdom og sosiale medier

De fleste med tenåringer i huset har oppdaget at mye av tiden går med til å være på sosiale medier. Mobilen er aldri langt unna og det tikker stadig inn nye oppdateringer.

Skjermtid for barn

Veiledning og felles opplevelser sammen med foreldrene kan hjelpe barn til å få en god digital start. For det er jo ikke slik at vi lever i en verden der all skjermbruk ikke er greit. Den digitale verden har nok kommet for å bli. Vi må bare være bevisst bruken, ha kunnskap om hva som er bra og hva som er negativt rundt skjermbruk for barna våre. Vi har samlet noen gode linker som er kvalitetssikret av gode, kloke fagpersoner.

Mange foreldre bekymrer seg når barna skal begynne å bruke sosiale medier. Hvordan kan du veilede og sette grenser for barnet ditt på en god måte også i det digitale universet?

Obs Apper! Mange barn har blitt utsatt for overgrep gjennom sosiale medier og nettspill. I denne artikkelen finner du en oversikt over noen av appene du bør være obs på.

En foreldreveileder som sier noe om hva du bør tenke på, vite og snakke med barna dine om før de begynner å bruke sosiale medier. Denne veilederen gir deg noen råd på veien.

Nettmobbing- Her er råd og tips fra Barneombudet.

Mange barn og unge blir lurt på internett av voksne som er seksuelt interessert. De voksne tar i bruk chat, apper og spill de vet barn og unge bruker. Her er politiets  råd for å beskytte seg mot overgrep på nett.

Her finner du tips og nyttig informasjon som du kan bruke for å hjelpe barnet ditt til å trives og være trygg i sosiale medier.

Å bruke tid foran skjerm kan være fint og verdifullt for barnet, men skjermen kan ikke erstatte voksne som ser, hører og engasjerer seg. Hvor mye skjermtid er ok? Påvirkes barnets hjerne av skjermbruk?

Vurderinger og forslag fra Barneombudets ekspertgruppe om en tryggere digital hverdag.

Har du spørsmål?

Det er hjelp å få! Her forsøker vi å vise vei i hjelpesystemet når alt virker håpløst.

Ressurser

Gå til hjelpesiden vår

Hjelpeinstanser

Billed av emmy-garmo.jpg Billed av heidi-holte.jpg Billed av ida-vik.jpeg

14 bidragsytere.

Se alle