Alkohol og rus

I tenårene er mange nysgjerrige på alkohol og ser det som et naturlig steg i retning voksenlivet å teste det ut. Når norske tenåringer drikker, er alkoholinntaket relativt høyt. Bruk av andre rusmidler og alkohol henger dessverre tett sammen.
Informasjon om ungdom, alkohol og rus Hjelpetilbud - alkohol og rus Loven om alkohol & rus Doping i idretten

Informasjon om ungdom, alkohol og rus

De fleste ungdommer som har forsøkt hasj var også beruset på alkohol. 90 prosent av akutte konsultasjoner for barn og unge under 24 år på legevakta i Oslo i 2018 skyldes rusmiddelforgiftning.

Hjelpetilbud - alkohol og rus

Er du bekymret for at barnet ditt drikker for mye eller ruser seg. Her er en liste over noen som kan hjelpe dere.

Loven om alkohol & rus

Alkohol er et lovlig rusmiddel i Norge, men loven regulerer bruk med blant annet aldersgrenser og skjenkereguleringer.  I utgangspunktet er narkotiske stoffer forbudt som rusmidler i Norge. Men, en del legemidler er helt nødvendige for syke folk. 

Doping i idretten

Unge gutter og jenter bruker anabole steroider for å få en finere kropp og bli som idealene de ser på TV og i magasinene. Listen over bivirkninger og farer ved bruk av dopingmidler er lang og skremmende. Likevel er dopingbruk i ferd med å bli et samfunnsproblem. De yngste brukerne er barn i 13-års alderen.

Stiftelsen Antidoping Norge arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn gjennom informasjon, forebyggende arbeid og dopingkontroller.

Politiets bekymringssamtale. Når det er bekymring for en ungdoms ”kriminelle” utvikling.

For å forebygge bør det startes med å gi informasjon om skadevirkningene ved doping til unge i 13-14 års alderen.

Helsestasjon for ungdom. For ungdom mellom 13 og 23 år. Her kan ungdom få hjelp av helsesykepleier, lege, jordmor og psykolog. Tilbudet er gratis. 

Jeg skal på fest i helgen og vil kjøpe med øl og rusbrus og sånt til noen venner som ikke har fylt 18 ennå. Hva skjer om jeg blir tatt?

SLT jobber tverrfaglig med raskest mulig hjelp til akutt hjelpetrengende ungdom som begår kriminalitet. De tilbyr også ruskontrakt til ungdom som registreres hos politiet for bruk av narkotiske stoffer. 

Når bør man snakke med barnet sitt om alkohol og rus?

Antidoping Norge mener det er god grunn til å skryte av at så mange norske treningssentre viser et tydelig standpunkt mot doping.

Ung.no er statens informasjonskanal til ungdom. Her er deres informasjon til unge om doping. 

Du kan ringe når som helst, døgnet rundt. Vi lytter til dine utfordringer, kan svare på spørsmål, gi råd og veiledning. Helt anonymt. Helt gratis.

VO-linjen har også en chat. Her kan du skrive inn til oss helt anonymt og lydløst. Chatten er åpen mandag til fredag 09.00-15.00

Hva gjør jeg når...

Barnet mitt har drukket alkohol og er svært beruset?

Om barnet ditt kommer hjem og er svært beruset, er det viktig at du følger godt med på barnets pust og bevissthetsnivå. Ring gjerne legevakten på 116 117 for råd. Puster barnet ditt dårlig og det er vanskelig å vekke eller få kontakt med, må du ringe 113.

Er barnet under 18 år  og det er flere barn i området som har drukket, bør alle foreldre ta en prat om situasjonen dagen etter. Det bør vurderes å politianmelde dersom noen har kjøpt alkohol til mindreårige.

Det kan også være lurt å informere skolen slik at dere sammen kan iverksette tiltak.

Barnet mitt ruser seg?

Mistenker du eller vet at barnet ditt ruser seg? 

Kontakt helsesøster på skolen til barnet ditt. Eventuelt Helsestasjon for ungdom (tlf. 35 58 15 02). https://www.skien.kommune.no/helsestasjon#heading-h2-7

De kan hjelpe dere videre med å skaffe nødvendig hjelp.

En tverretatlig gruppe i Skien kommune skal tilby raskest mulig hjelp til akutt hjelpetrengende ungdom som begår kriminalitet, og det kan tilbys en ruskontrakt til ungdom som registreres hos politiet for bruk av narkotiske stoffer. Les mer her

https://www.skien.kommune.no/skien-kommune/oppvekst/rus--og-kriminalitetsforebyggende-arbeid/


Alkohol og rus

Det er hjelp å få! Send inn ditt spørsmål, så vil vi svare deg så fort vi kan (innen 36 timer).

Ressurser

Gå til hjelpesiden vår

Billed av Billed av Billed av

16 bidragsytere.

Se alle

Spør en fagperson

Det er hjelp å få! Send inn ditt spørsmål, så vil vi svare deg så fort vi kan (innen 36 timer).

*Ditt spørsmål vil ikke bli synlig på nettsiden, og vi vil kun bruke e-posten din til å svare deg.