Logo for Foreldrestyrke

Idrett

Gleden bør være den viktigste drivkraften i barne- og ungdomsidrett mener Norges Idrettshøyskole. Idrett er en viktig del av de fleste barn og ungdommers liv. Hele 75 prosent av de mellom 13 og 18 år er med i et idrettslag i løpet av ungdomstiden.
Liten gutt med fotball foran et mål

Doping i idretten

Unge gutter og jenter bruker anabole steroider for å få en finere kropp og bli som idealene de ser på TV og i magasinene. Listen over bivirkninger og farer ved bruk av dopingmidler er lang og skremmende. Likevel er dopingbruk i ferd med å bli et samfunnsproblem. De yngste brukerne er barn i 13-års alderen.

Barn og idrett

Barneidrett er idrettsaktivitet for barn til og med det året de fyller 12 år. Idrettens barnerettigheter gjelder for alle barn, uten forskjellsbehandling og uten hensyn til barnet og dets foreldres kjønn, etniske bakgrunn, livssyn, seksuell orientering, vekt/fysiske utvikling og funksjonshemning.

Ungdom og idrett

Idretten står sterkt blant norsk ungdom. Rundt halvparten av alle elever på ungdomsskolen trener i et idrettslag én eller flere ganger i uka, og 38 prosent trener minst tre ganger i uka. Minst halvparten oppfatter at det å være god i idrett bidrar til å øke statusen i vennemiljøet sitt. (Ungdata)

Stiftelsen Antidoping Norge arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn gjennom informasjon, forebyggende arbeid og dopingkontroller.

Forebygging bør startes med allerede i 13-14 års alderen ved å gi informasjon om skadevirkningene av doping.

Frafallet fra barne- til ungdomsidretten er stort. For mye oppmerksomhet rundt prestasjon skyver mange fra seg, spesielt jenter med innvandrerbakgrunn.

Artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet.

Hjemmesiden til Herkules Idrettsforening (samskapingspartner med Foreldrestyrke).

Herkules IF eller «klubben utafor bruene» som det ofte blir titulert med ble stiftet 4. mai 1920 og holder til i Skien Telemark. Foreningen har lokaler i Skien fritidspark.

Herkules er aktiv innen friidrett, fotball, håndball, ski, skøyter og turn.

Klubben satser først og fremst på breddeidrett, men har likevel oppnådd en del gode resultater innen blant annet friidrett, håndball og skøyter.

Olympiatoppens 9 anbefalinger

Aida (12) spille fotball nesten hver eneste dag. På rommet hennes står det pokaler og på veggene henger det mange medaljer. Drømmen hennes er å spille for landslaget eller Barcelona. Men det er én ting Aida har mer av enn de fleste.<br>Nemlig det som heter konkurranseinstinkt.

Norge sliter med frafall i idretten. Siden 2019 har idretten mistet nærmere 200.000 medlemmer, og størst frafall er det i ungdomsårene. Hvorfor er det sånn?

Podcast om sosial inkludering og eksludering i idretten med Lars Erik Espedalen. Han er stipendiat ved forskningssenter for barne- og ungdomsidrett på NIH. Han forsker på sosial ulikhet, idrett og ungdomstid, og årsaker til frafall i idrett.

Norges idrettsforbund - om barneidrett

Her finner du filmene:

  • Barn som etterligner foreldrene sine

  • Barn om treneren

  • Barn om barnas idrettsrettigheter

  • Barnas rettigheter på 1 minutt

  • Barneidrettsbestemmelsene

  • Barneidrett: Hvem sine drømmer skal du egentlig realisere?

  • Barneidrett - Myte: Du må spesialisere tidlig for å bli best

  • Barneidrett - Myte: Barn har ikke lov til å vinne

Antidoping Norge mener det er god grunn til å skryte av at så mange norske treningssentre viser et tydelig standpunkt mot doping.

Ung.no er statens informasjonskanal til ungdom. Her er deres informasjon til unge om doping.

Hvilken posisjon og status har idretten blant dagens ungdom? Dette undersøker NOVA og Norges idrettshøgskole i et flerårig forskningssamarbeid.

Hva gjør jeg når...

Barnet mitt blir utestengt?

Det første du må gjøre er å ta kontakt med skolen, med lærer, miljøarbeider og/ eller helsesykepleier. Kanskje dere kan finne en løsning på problemet sammen.

Barnet mitt blir mobbet?

Det første du må gjøre er å ta kontakt med skolen, med lærer, miljøarbeider og/ eller helsesykepleier. Kanskje dere kan finne en løsning på problemet sammen.

Hjelper ikke dette så finnes det i Skien et mobbeombud. Ombudet kan kontaktes av barn, elever og foresatte. De er tilgjengelig for alle som ønsker hjelp eller veiledning i saker der barn eller elever opplever å ikke ha det trygt og godt i sitt barnehage- eller skolemiljø.

Mobbeombudet kan også kontaktes av lærere, skoleledere og andre som arbeider med barn- og elevmiljø.

Se mer her

https://www.vtfk.no/meny/tjenester/opplaring-og-folkehelse/elev-og-larling-mobbeombud/mobbeombud/

Skien er kontakten Renate Mentzoni Aaraas renate.aaraas@vtfk.no Mobil: 932 00 840

Kontor på fylkeshuset i Skien, tlf. 35 91 70 00

Har du spørsmål?

Det er hjelp å få! Her forsøker vi å vise vei i hjelpesystemet når alt virker håpløst.

Ressurser

Gå til hjelpesiden vår

Hjelpeinstanser

Billed av andre-martini.jpg Billed av lena-seeberg-magnussen.JPG Billed av tina-kikut.JPG

14 bidragsytere.

Se alle